czwartek, 22 listopada 2012

Scones'y z cheddarem. Cheddar scones.


Uwielbiam scones'y na śniadanie. A jeszcze bardziej je lubię za to, że mega szybko się je robi i można je mrozić. Do tej pory robiłam je na słodko z czekolada lub suszonymi owocami [KLIK]. Tym razem na słono z pysznym cheddarem. I to chyba nasza ulubiona wersja :)

I love scones for breakfast. And I love them even more because they are super fast to do and You can freeze them. So far I was making them sweet with chocolate or dry fruits [CLICK]. This time they are salty with yummy cheddar cheese. And this must be our favourite way.

Składniki na około 8 scone'sow:
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 120 g startego cheddara
  • trochę mleka i mielonej czerwonej papryki do posypania
Ingredients for about 45 cookies:
  • 400 g all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp garlic powder
  • 2 tbsp melted butter
  • 200 ml milk
  • 2 eggs
  • 120 g grated cheddar
  • milk and red pepper for topping


Mąke wymieszać w dużej misce z czosnkiem, proszkiem do pieczenia i sodą. Rozpuszczone masło, mleko i jajka wymieszać widelcem. Dodać do mąki i delikatnie mieszać łyżką lub widelcem do połączenia składników. Dodać starty ser i połączyć z ciastem. Mogą pozostać grudki maki. Ważne, aby nie przemieszać ciasta.
Przełożyć ciasto na oprószony mąka blat, podzielić na 2 części. Z każdej z nich delikatnie uformować okrągły placek grubości około 1,5cm. Każdy z nich podzielić na 4 części. Przełożyć na blachę, wierzch posmarować mlekiem i oprószyć papryka.
Piec w 200 st. C przez 30 min lub do zarumienienia.


Mix flour with garlic powder, baking powder and baking soda in a large bowl. Melted butter, milk and eggs whisk lightly with a fork and add to flour. Gently combine all ingredients with a form or a spoon just until combined. Add cheese and mix together. Do not over mix the dough, You can leave some unmixed flour.
Place dough or flours surface, divide into 2 piece. Each peace form into a 1,5cm disc and cut into 4 quarters.
Place on a baking tray, brush with milk and sprinkle with red pepper powder.
Bake in 200 degrees for about 30 min or until golden-brown.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz