Luby
chciał pizze... i musi być z bekonem! Padło na Carbonare, której
nigdy wcześniej nie robiłam. Wyszło pysznie!
My
Dearest one wanted a pizza... and it had to have bacon. Carbonara it
is then, even though I never done it before. It came out delicious!
Składniki
na ciasto:
Składniki
na wierzch:
|
Ingredients
for dough:
Ingredients
for topping:
|
Mąkę,
drożdże i sól wymieszać, dodać ciepłą wodę oraz oliwę i
dokładnie zamieszać łyżką (ciasto jest dosyć luźne). Zostawić
w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Bekon
pokroić na paseczki lub kostkę i podsmażyć do lekkiego
zarumienienia i wytopienia się tłuszczu. Wyłożyć na papierowy
ręcznik a resztę tłuszczu wyrzucić. Na tej samej patelni
podsmażyć pokrojoną
cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodać odsączony bekon, wlać
śmietanę, doprawić pieprzem i oregano i chwile jeszcze razem dusić
(ok 5 min).
Z
ciasta uformować pizze o średnicy 30 cm, wylać na nią
przygotowany sos. Wstawić do zimnego piekarnika i dopiero teraz go
włączyć i nastawić na 180 st. C. Wstawiam do zimnego, gdyż chce,
aby ciasto podczas nagrzewania jeszcze trochę urosło.
Piec
35-40 min. Po tym czasie wyłączyć grzanie, posypać pizze serem i
zostawić w gorącym piekarniku jeszcze3-5 min do rozpuszczenia sera.
Gotowe :)
Mix
together flour, salt and yeast. Add water and olive oil and using
spoon mix all together to a soft dough. Leave the dough in a covered
bowl for about 1 hour to grow.
Chop
bacon into small strips or cubes and fry until slightly crispy.
Remove it to a paper towel and dispose the rest of fat from the pan.
On the same pan fry chopped onion and garlic until glossy, add
drained bacon, cream, black pepper and oregano and simmer together
for another 5 min.
Form
30 cm diameter pizza, spread bacon sauce on top and place it in a
cold oven. Now turn the on and set it on 180 degrees C. I put the
pizza on cold over because I want the bottom to grow a little white
it is heating up.
Bake
35-40 min. After that time turn off the heating, sprinkle cheese on
top and keep everything in a hot over another 3-5 min until the
cheese melts. All done :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz