Oto
bardzo proste danie z kurczaka. Można użyć do niego dowolnych
warzyw, mi smakuje taka prosta wersja. Polecam zrobić więcej, bo
szybko znika a i na drugi dzień jest pyszne po odgrzaniu.
Zamiast
bulionu można użyć kostki rosołowej.
Here
is a very simple chicken dish. You can use any other vegetables, I
like it in this simple form. I suggest to make some more as it
disappears fast and its equally good the next day just heated up.
Chicken
stock can be replaced by a stock cube.
Składniki:
|
Ingredients:
|
Piersi
umyć, oczyścić, pokroić na kawałki (nie za małe) i obsmażyć
na oliwie kilka minut. Następnie dusić jeszcze chwilę pod
przykryciem, aż mięso nie będzie surowe.
Cebulę
i pieczarki pokroić na plasterki, paprykę na paseczki i wrzucić do
garnka na kurczaka, zalać szklanką bulionu, przykryć, zmniejszyć
ogień do minimum i dusić około 15 minut. Po tym czasie zamieszać
i dusić kolejne 10-15 min.
Mąkę
dokładnie wymieszać z pozostałą ilością bulionu, wlać do
potrawki i szybko wymieszać aby nie powstały kluchy. Doprawić sola
i pieprzem do smaku, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Podawać
z ryżem lub ulubioną kaszą.
Clean
chicken breasts, cut them into cubes (not too small), and fry a few
minutes on olive oil. Then cover pot with a lit and cook until meat
is no longer raw.
Onion
and mushrooms slice, pepper cut into strips and throw everything on
top of the chicken, add one glass of chicken stock, cover, lower the
heat to minimum and cool about 50 min. After that time mix it a bit
and again cool for 10-15 minutes.
Flour
mix well with the remaining 0,5 glass of stock, add to fricassee
and
stir fast so we don’t get any dumplings. Season with salt and
pepper, bring everything just to boil and turn off the heat.
Widzę "potrawka", myślę sobie tradycyjny kurczak w białym sosie... a tu zaskoczenie! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI nie potrzebujesz do niej piekarnika ;)
UsuńOtóż to :)
OdpowiedzUsuństrasznie lubię takie proste potrawki z kurczaka i ryżu :) aż zgłodniałam patrząc na Twoją... :)
OdpowiedzUsuń