Nie
napisze tu, ze potrawa jest szybka i łatwa, bo nie jest. Trzeba
trochę się nad nią pomęczyć i jest dosyć czasochłonna. Więc
nie jest to takie hop siup na ostatnią chwilę.
Ale
niech mnie piorun trzaśnie jeśli calzone nie są warte całej tej
pracy.
Z
podanego przepisu wychodzą 4 duże calzone.
I
am not gonna write here that it is fast and easy meal, 'cause it's
not. It does need a bit of work and it's time consuming. So it is not
a last minute meal.
But
I'll me darned if calzone are not worth all the work put in.
This
recipe will give you 4 large calzone.
Składniki
na ciasto:
Składniki
na farsz:
|
Ingredients
for dough:
Ingredients
for filling:
|
Suche
składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodać mleko, oliwę i
wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do
wyrośnięcia na 1,5-2h
Czosnek
i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać umyte i
pokrojone pieczarki i dusić razem około 15 min aż pieczarki
zmiękną i odparuje z nich woda.
Pierś
umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Smażyć
aż mięso nie będzie surowe, dodać śmietanę, sol i pieprz i
dusić razem kolejne 15-20 min. Nadzienie nie powinno być zbyt
rzadkie,
Nastawić
piekarnik na 200 st. C.
Wyrośnięte
ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować cienko
do średnicy 15-20cm. Układać farsz na polowce ciasta zostawiając
wolny brzeg i posypać łyżka sera. Drugą polową zakryć farsz i
zlepić jak pierogi. Jeśli ciasto nie chce się lepić, można
posmarować brzegi przed lepieniem odrobiną mleka.
Ułożyć
gotowe calzone na blaszce, posmarować wierzch mlekiem i piec 25 min
w 200 st. C lub do mocnego zarumienienia.
Podawać
gorące :)
Mix
together all dry ingredients, add warm milk, olive oil and work into
a smooth dough. Cover it with a cloth and leave to grow for about
1,5-2 hours.
Peel
and chop garlic and onion and fry on olive oil. Add washed and sliced
mushrooms and simmer all together for about 15 min until the
mushrooms are soft and most of the water evaporate.
Wash
and clean up chicken breast, cut into cubes and add to mushrooms. Fry
until meat is no longer raw, add cream salt and pepper and cool all
together for another 15 min. The filling cannot be too wet.
Set
the oven to 200 degrees C.
Grown
dough divide into 4 pieces, roll each one of them into a thin circle
about 15-20cm diameter. Place the filling on one side of the circles,
sprinkle with cheese. Place the other half on top of the filling and
seal the edges like for pierogis (:p). If the dough doesn’t want to
stick, you can wet it with a bit of milk.
Place
calzones on a baking tray, brush with milk and bake about 25 min in
200 degrees C or until they are dark golden.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz