Jesień
tuż tuż. Można już zacząć sezon dyniowy? Chociaż dynia
dostępna jest cały rok, to ta świeża, jesienna jest
najsmaczniejsza. Chociaż moja nie była jeszcze tegoroczna, to i tak
wyszło pysznie!
Autumn
is right around the corner. Can we start [pumpkin season then? Though
pumpkin is available all year round, this fresh is always the best.
My one wasn't from this season yet, but it still was delicious!
Składniki
na 3 porcje:
|
Ingredients
for 3 portions
|
Do
szerokiego naczynia wlać oliwę oliwek, wrzucić posiekane w drobną
kosteczkę cebulę i czosnek i smażyć aż cebula będzie szklista.
Dodać drobno pokrojoną
paprykę oraz dynie w nieco większych kostkach. Przykryć pokrywka i
dusić aż dynia będzie miękka. Warto pomieszać od czasu do czasu,
aby nic się nie przypaliło. Jeśli dynia jest sucha można dodać
kilka łyżek bulionu. Na koniec wrzucić liść laurowy, pieprzy i
mielona paprykę.
Teraz
czas na ryz. Dodać do dyni i cały czas mieszać aż wchłonie
wszystkie płyny, około 2-3 minut. Dodać wino i ciągle mieszając
czekać aż ponownie ryz wchłonie płyn. Powoli dodawać bulion –
nie wszystko naraz. Należy go dodawać w 3-4 mniejszych porcjach i
po każdej mieszać i pozwolić ryżowi go chłonąc. Risotto należy
cały czas mieszać, aby nic się nie przykleiło do dna i nie
przypaliło. Lepiej nie mieć nic innego do roboty w tym czasie ;)
Jak
już ryz będzie miękki i bulion się skończy dodać łyżkę
masła, dobrze zamieszać i wyłączyć gaz.
Podawać
z tartym parmezanem i listkami bazylii lub pietruszki.
In
a large pot add olive oil, finely diced onion and garlic and fry
until the onion gets glossy. Add diced red pepper and pumpkin cut
into larger cubes. Cover with lid and cook until the pumpkin gets
soft stiring from time to time (it can burn). If the pumpkin is a bit
dry add a few spoons of stock. Add bey leaf, pepper and paprika
Now
add the rice and keep stirring until it absorbs all the liquid, maybe
2-3 minuted. Add wine and again keep stirring until the liquids are
gone. Now start adding the stock. Do not pour everything in one go.
Add smaller amounts in 3-4 goes. Make sure nothing sticks to the
bottom and add more stock only after the previous portion is
absorbed.
You
might have to keep stirring the risotto so make sure You have time
for it and You don’t get distracted ;) It will get stuck or burn.
After
the rice is cooked and all the stock is already in add the spoon of
butter, stir it in and turn the heat off.
Serve
with grated Parmesan and a few leafs of basil or parsley.
*Ja
użyłam kostki rosołowej rozpuszczonej w 3 szklankach gorącej
wody.
*U
used stock cube dissolved in 3 glasses of hot water.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz