poniedziałek, 24 września 2012

Szybki mus jabłkowo-bananowy. Fast apple & banana mousse.


Nie ma to ja zrobić coś pysznego w ekspresowym tempie. Taki mus to dosłownie 15 minut a potem można go zjadać z tostami, naleśnikami, lodami, dodawać do muffinów, tart itp...
Nie dodaje do niego cukru, gdyż słodycz owoców mi wystarcza. Można za to poszaleć z przyprawami ;)

There is nothing better than to do something extra speedy and delicious. This mousse takes seriously 15 minutes and then we can enjoy it with toast, pancakes, ice creams, add to muffins, tarts....
I don’t add any sugar because fruits are sweet enough for me. But you can get crazy with spices ;)

Składniki:
  • 3 jabłka
  • 1 banan
  • 4 łyżki wody
  • opcjonalnie odrobina cynamonu, goździków, imbiru czy esencji waniliowej (ja tym razem niczego nie nie dawałam)
Ingredients:
  • 3 apples
  • 1 banana
  • 4 spoon of water
  • optional a little bit of cinnamon, cloves, ginger or vanilla essence (I didn’t add any of those this time)


Jabłka obrać, usunąć nasiona, pokroić na kawałki i razem z bananem i woda udusić do miękkości na małym ogniu. Następnie lekko zmiksować i gotowe. Lubie gdy w musie pozostają małe kawałki owoców, ale można miksować aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.

Mus jest gotowy od razu do spożycia. Aby przechować go trochę dłużej, należy jeszcze gorący mus przelać do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Przechowywać w lodowce.


Peel apple, remove seeds and cut into smaller peaces. Boil on a small heat together with banana and water until soft. Slightly blend everything together. I like when there are little bits of fruits left, but you can blend until perfectly smooth consistency.

Mousse is ready to eat right away. To store it for longer pour hot mousse into jars, close and leave to cool. Store in a fridge.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam dynię. Musy, przeciery, dżem, ale też z makaronem czy jako zupa-krem. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń