Ile
pyszności można zrobić z jednej dyni to się w głowie nie mieści.
Wszystkich jej możliwości jeszcze nie odkryłam. U mnie w domu
wyjadało się tylko pestki.... co się działo z reszta nie mam
pojęcia. Teraz już wiem ze wszystko byłoby zużyte.
Dzisiaj
pankejki, czyli puchate placuszki.
The
amount of delicious thing you can do from one pumpkin is imaginable.
I still didn’t try all possibilities. In my family home we only ate
the seeds... what was happening with the rest I have no idea. Now I
know that I would use every little bit of it.
Today
pancakes.
Składniki:
|
Ingredients:
|
Dynię
umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w
niewielkiej ilości wody (aby tylko ją przykrywała) do miękkości.
Następnie odcedzić, ostudzić i zmiksować na mus.
Jajka
lekko ubić z mlekiem, dodać cynamon, cukier waniliowy, oliwę i
wszystko wlać do dyni. Wymieszać. Dodać mąkę przesianą z
proszkiem i sodą i połączyć na jednolite ciasto. Odstawić na 30
min. Po tym czasie piec placuszki (najlepiej na patelni na którą
nie musimy dawać tłuszczu).
Podawać
ciepłe z miodem, syropem klonowym. Ja tym razem serwowałam z musemjabłkowo-bananowym.
Pumpkin
wash, peel and cut into smaller pieces. Boil until soft in a small
amount of water (the water just has to cover the cubes). Then drain
and when it is cooled down mix into a smooth mousse.
Whisk
together eggs and milk, add cinnamon, vanilla sugar, olive oil and
pour everything to pumpkin. Mix together. Add flour sifted with
baking powder and soda and combine until smooth batter. Leave aside
for 30 min. After that time fry small pancakes (best to use pan that
doesn’t need any extra greasing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz