Nie
wiecie co zrobić z zalegającymi marchewkami? – zrobicie zupę.
Dzieci
nie chcą jeść warzyw? - zrobicie zupę.
Jest
zimno i paskudno na dworze.... - no nie inaczej, zrobicie zupę.
Jest
sycąca, lekko słodka, gęsta i łatwa w przygotowaniu. Jak jej
odmówić?
You
don’t know what to do with remaining
carrot?
- make soup.
Kids
don’t wanna eat veggies? - make soup.
Its
cold and nasty outside... - yep, you are right, make soup.
Its
filling, slightly sweet, thick and easy to do. How can you say no?
Składniki:
|
Ingredients:
|
Marchewkę
i ziemniaka obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i razem z
obranym czosnkiem wrzucić do dużego garnka. Zalać rosołem
(ewentualnie woda z kostka rosołową) i gotować do miękkości.
Dokładnie zmiksować blenderem, dodać ryż i gotować od czasu do
czasu mieszając, aż ryz będzie miękki. Zdjąć z ognia, dodać
śmietankę, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i dokładnie
zamieszać. Gotowe.
Carrot
and potato peel, wash, cut into smaller peaces and together with
pealed garlic place in a large pot. Add chicken stock and boil until
soft. Blend everything together with a blender, add rice and cook on
small heat mixing from time to time until the rice is soft. Remove
from the heat, add cream and season with salt and pepper to your
taste. All done.
Bardzo lubię. Też z lanym ciastem. A ostatnio odkryłam super pomysł na dżem z marchewki - też pycha :)
OdpowiedzUsuńZ lanym nie próbowałam :)
Usuń