niedziela, 30 września 2012

Marchewkowy krem z ryżem. Carrot cream soup with rice.


Nie wiecie co zrobić z zalegającymi marchewkami? – zrobicie zupę.
Dzieci nie chcą jeść warzyw? - zrobicie zupę.
Jest zimno i paskudno na dworze.... - no nie inaczej, zrobicie zupę.
Jest sycąca, lekko słodka, gęsta i łatwa w przygotowaniu. Jak jej odmówić?

You don’t know what to do with remaining carrot? - make soup.
Kids don’t wanna eat veggies? - make soup.
Its cold and nasty outside... - yep, you are right, make soup.
Its filling, slightly sweet, thick and easy to do. How can you say no?

Składniki:
  • 800 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 litr bulionu/rosołu
  • 50 ml śmietany 18%
  • ½ szklanki ryżu
  • sol i pieprz do smaku
Ingredients:
  • 800 g carrots
  • 4 garlic cloves
  • 1 potato
  • 1 l chicken stock
  • 50 ml cream 18%
  • ½ glass rice

  • salt and pepper for seasoning


Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i razem z obranym czosnkiem wrzucić do dużego garnka. Zalać rosołem (ewentualnie woda z kostka rosołową) i gotować do miękkości. Dokładnie zmiksować blenderem, dodać ryż i gotować od czasu do czasu mieszając, aż ryz będzie miękki. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i dokładnie zamieszać. Gotowe.


Carrot and potato peel, wash, cut into smaller peaces and together with pealed garlic place in a large pot. Add chicken stock and boil until soft. Blend everything together with a blender, add rice and cook on small heat mixing from time to time until the rice is soft. Remove from the heat, add cream and season with salt and pepper to your taste. All done.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię. Też z lanym ciastem. A ostatnio odkryłam super pomysł na dżem z marchewki - też pycha :)

    OdpowiedzUsuń