Są
takie dni, ze nie chce się gotować. Najchętniej zjadłoby się
tosty i obiad z głowy. Ale nawet z resztek można wyczarować coś
pysznego i zdrowego. To danie składa się praktycznie z 4
składników. W dodatku jeśli mamy ciecierzycę w puszce i ugotowaną
pierś kurczaka z poprzedniego dnia, przegotowanie zajmuje nie więcej
jak 15 minut.
There
are days that you just don’t feel like cooking. You would just eat
toasts and have the dinner checked. But even from leftovers can come
something delicious and healthy. This dish need just 4 ingredients.
Whats more, if You have canned chickpea and some chicken breast left
from previous day it will take you only about 15 min to prepare.
Składniki:
|
Ingredients:
|
Pierś
kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obsmażyć na
patelni z łyżką oliwy, sola i pieprzem (jeśli mamy wcześniej
przygotowana pierś, pomijamy ten etap). Kurczaka przełożyć do
naczynia i na ta sama patelnie wlać pozostałą oliwę, wrzucić
posiekana cebule i pokrojona na plasterki lub ćwiartki cukinię.
Dodać kilka łyżek wody i dusić aż cukinia zmięknie. Dodać
ciecierzyce i wcześniej przygotowanego kurczaka. Dokładnie
wymieszać, doprawić ziołami i gotowe.
Podawać
samodzielnie lub z dodatkiem wiórek dowolnego twardego sera.
Wash
and clean up chicken breast, cut into small cubes and fry on a pan
with a bit of olive oil, salt and pepper (If you have chicken breast
prepared earlier, skip this part). Move chicken into a bowl and on
the same pan pour the rest of olive oil, add finely chopped onion and
cut into slices or quarters zucchini. Add a few spoons of water and
let it cook until zucchini is soft. Add chickpea, chicken, season
with favorite herbs.
Serve
on its own or with flakes of any hard cheese.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz