Zrobiło
się gorąco i nie chce się jeść ciepłych dań. Latem stawiam
więc na sycące sałatki. Jak na przykład ta makaronowa. Sałatka
jest mega szybka w przygotowaniu pod warunkiem, ze mamy jakieś
reszki kurczaka i makaronu z innych posiłków. Jeśli nie,
podążajcie za przepisem.
It
got really hot and it doesn’t feel like eating hot meals. So in
summer I make lots of filling salad. Such as this pasta one. It is
super fast to prepare if you have some leftover chicken and pasta
from some other meals. If not, follow the recipe.
Składniki
na 2 duże porcje:
|
Ingredients
for 2 large portions:
|
Jeśli
nie mamy ugotowanego makaronu, należy to zrobić wcześniej zgodnie
z instrukcją na opakowaniu, aby zdążył ostygnąć.
Pierś
kurczaka wrzucić do zimnej osolonej wody i od momentu zagotowania
gotować około 20 min. Po tym czasie sprawdzić, czy w środku jest
dogotowany. Wyjąc z wody i przestudzić. Moza pierś również
usmażyć na patelni (tak przyrządziłam moją) z dodatkiem oliwy,
mielonej papryki soli i pieprzu. Jak kto woli :)
W
dużej misce wymieszać 2 szklanki ostudzonego makaronu z posiekaną
papryką oraz cebulą. Dodać również ostudzona pierś poszarpana
na piórka, lub pokrojona na kawałki.
Majonez,
jogurt, musztardę i ocet dokładnie ze sobą połączyć. Polać
sosem sałatkę, doprawić do smaku pieprzem, dorzucić pokruszony na
kawałki ser i dokładnie wszystko wymieszać.
Podawać
schodzoną.
Nie
dodawałam do sałatki już więcej soli, gdyż i makaron i mięso
było gotowane z jej dodatkiem. Również ser jest dosyć słony.
If
we don’t have boiled earlier pasta, do it earlier according to
instructions on the box, so that it has time to cool down.
Chicken
breast throw into cold water, ad salt and boil for about 20 min from
the moment when water starts boiling. After that time cut it half to
see if its all cooked. Remove water and cool it down. You can also
fry the breast on the pan (I did that) with some olive oil, ground
red pepper, salt and pepper. Whatever you like :)
In
a large bowl mix together 2 glasses of cold pasta with chopped pepper
and onion. Add cut or torn cold chicken
breast.
Mayonnaise,
mustard, yogurt and vinegar mix together and pour over the salad. Add
pieces of cheese and mix everything together. Season with black
pepper.
I
didn’t add any extra salt to the salad as the chicken and pasta
were already boiled with it. Aldo the cheese is pretty salty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz