Prawdziwie
jesienne pierogi z dynia. Wyśmienicie smakują polane oliwa z oliwek
i listkami świeżej bazylii.
A
real autumn dumplings with pumpkin. They taste delicious with a
little bit of olive oil and fresh basil leaves.
Składniki
na ok 40 sztuk:
Ciasto:
Nadzienie:
|
Ingredients
for about 40 pieces:
Dough:
Filling:
|
Nadzienie:
Pure
z dyni odsączyć, dodać pozostałe składniki i dokładnie
wymieszać.
Jeśli
nie dysponujemy gotowy pure, potrzebna będzie świeża dynia :) Z
pół kilogramowego kawałka wychodzi około 300 g pure. Należy ją
zatem umyć, obrać, pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku do miękkości (około 30-40 min). Można ją
też ugotować z niewielkiej ilości wody.
Miękką
dynię zmiksować, lub rozgnieść widelcem i przestudzić.
Ciasto:
Przesiać
mąkę na stolnicę, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie,
wlać oliwę z oliwek i powoli dolewając gorąca wodę (na tyle
gorącą aby się nie poparzyć) wyrabiać miękkie ciasto. Powinno
być gładkie i elastyczne.
Podzielić
ciasto na 2-3 porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i szklanka
wycinać kółka. Na każdy z nich nakładać porcje farszu, złożyć
na pół i zlepić brzegi. Pierwszy pierożek gotowy.
W
dużym garnku zagotować posolona wodę, dodać 2 łyżki oliwy z
oliwek i porcjami gotować pierogi. Czas zależy od ich wielkości i
grubości ciasta. Po ich wypłynięciu na powierzchnie gotować
jeszcze 2-3 minuty.
Podawać
gorące.
Filling:
But
if you don’t have pumpkin pure, You are gonna need fresh pumpkin :)
For about 0,5 kg piece of pumpkin you'll get 300 g of pure. Just have
to wash it, peal it, cut into smaller pieces and bake in the over
until soft (about 30-40min). You can also boil it in a small amount
of water.
Soft
pumpkin mush with a blender or a fork and cool down.
Dough:
Sift
flout into a pastry board, add salt, make a little hole in the
middle, add olive oil and while slowly adding hot water (hot but not
make sure it doesn’t burn the hands) mix the dough taking more and
more flour. It should be soft, smooth and elastic.
Divide
dough into 2-3 parts, each one roll into a thin sheet and cut out
small circles with a glass. On each circle put a little bit of
filling, fold it half and stick together the edges creating a
dumpling.
In
a large pot boil water with some salt, add 2 tablespoons of olive oil
and boil dumpling in portions. The time depends on their side and
thickness of a dough. After they start to swim on top of the water
it's about 2-3 more minutes.
Wyglądają super, sama najbardziej lubię makaron z dynią, ale myślę że pierożki też przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńI piękne zdjęcia...
pierogów z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam a chyba warto spróbować
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z dodatkiem dyni :)
OdpowiedzUsuń