czwartek, 11 października 2012

Pierogi z dynią i serkiem ricotta. Pumpkin and ricotta dumplings.


Prawdziwie jesienne pierogi z dynia. Wyśmienicie smakują polane oliwa z oliwek i listkami świeżej bazylii.

A real autumn dumplings with pumpkin. They taste delicious with a little bit of olive oil and fresh basil leaves.

Składniki na ok 40 sztuk:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + 2 łyżki do wody
Nadzienie:
  • 300 g pure z dyni
  • 200 g serka ricotta
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Ingredients for about 40 pieces:
Dough:
  • 3 glasses all purpose flour
  • 1 glass hot water
  • pinch of salt
  • 1 tbsp olive oil + 2 tbsp for water
Filling:
  • 300 g pumpkin pure
  • 200 g ricotta cheese
  • pinch of salt, black pepper and nutmeg 

Nadzienie:
Pure z dyni odsączyć, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Jeśli nie dysponujemy gotowy pure, potrzebna będzie świeża dynia :) Z pół kilogramowego kawałka wychodzi około 300 g pure. Należy ją zatem umyć, obrać, pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku do miękkości (około 30-40 min). Można ją też ugotować z niewielkiej ilości wody.
Miękką dynię zmiksować, lub rozgnieść widelcem i przestudzić.

Ciasto:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, zrobić na środku wgłębienie, wlać oliwę z oliwek i powoli dolewając gorąca wodę (na tyle gorącą aby się nie poparzyć) wyrabiać miękkie ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.

Podzielić ciasto na 2-3 porcje, każdą z nich cienko rozwałkować i szklanka wycinać kółka. Na każdy z nich nakładać porcje farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierwszy pierożek gotowy.

W dużym garnku zagotować posolona wodę, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i porcjami gotować pierogi. Czas zależy od ich wielkości i grubości ciasta. Po ich wypłynięciu na powierzchnie gotować jeszcze 2-3 minuty.

Podawać gorące.

Filling:
Remove excess of liquids from pumpkin pure, add all ingredients and mix together.
But if you don’t have pumpkin pure, You are gonna need fresh pumpkin :) For about 0,5 kg piece of pumpkin you'll get 300 g of pure. Just have to wash it, peal it, cut into smaller pieces and bake in the over until soft (about 30-40min). You can also boil it in a small amount of water.
Soft pumpkin mush with a blender or a fork and cool down.

Dough:
Sift flout into a pastry board, add salt, make a little hole in the middle, add olive oil and while slowly adding hot water (hot but not make sure it doesn’t burn the hands) mix the dough taking more and more flour. It should be soft, smooth and elastic.

Divide dough into 2-3 parts, each one roll into a thin sheet and cut out small circles with a glass. On each circle put a little bit of filling, fold it half and stick together the edges creating a dumpling.

In a large pot boil water with some salt, add 2 tablespoons of olive oil and boil dumpling in portions. The time depends on their side and thickness of a dough. After they start to swim on top of the water it's about 2-3 more minutes.

Serve hot.

3 komentarze:

  1. Wyglądają super, sama najbardziej lubię makaron z dynią, ale myślę że pierożki też przypadłyby mi do gustu :)
    I piękne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogów z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam a chyba warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pierogi z dodatkiem dyni :)

    OdpowiedzUsuń