czwartek, 2 maja 2013

Zupa soczewicowa z marchewką i imbirem. Carrot, lentil soup with ginger.


Przepis na tą zupę znalazłam na blogu familyfeedbag i od razu wiedziałam, że ją zrobię. Prędzej, czy później. Okazało się, że bardzo szybko zagościła na stole, bo już na drugi dzień :) Nie potrzeba wiele składników, aby ją wykonać, a smak jest niesamowity. Lekko słodka od marchewki, pikantna od imbiru i gęsta od soczewicy. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup.
Przepis poniżej z moimi zmianami.

A recipe for this soup I found on familyfeedbag blog and I knew I have to make it sooner or later. And her time came a lot sooner than I though - It was ready on our table on the next day :) You dont need much to make it and the taste is just amazing. Slightly sweet from the carrots, spicy from ginger and so thick from the red lentils. Definitely one of my favorite soups.
The recipe below is with my changes.

Składniki na 4 duże porcje:
  • 1 cebula (ok 100 g)
  • 3 marchewki (ok 350 g)
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru (ok 8g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok 190 g)
  • ½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • 1½ rosołu lub bulionu warzywnego
  • sol i pieprz do smaku
Ingredients for 4 large portions:
  • 1 onion (about 100g)
  • 3 carrots (about 350 g)
  • 1 tbsp freshly ground ginger (about 8g)
  • 1 glass red lentils (about 190 g)
  • ½ tsp red ground pepper
  • 1 tsp fresh coriander
  • 1 ½ chicken or vegetable stock
  • salt and pepper for seasoning

Marchewkę oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Dodać wszystkie pozostałe skalniki i gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowe. Prawda, ze szybko i łatwo?


Chop carrot and onion into small cubes, add chicken stock and bring it to boil. Add all remaining ingredients and cook on small heat for about 30 minutes.
Season with salt and pepper to Your taste.
Done. Wasn't it fast and easy?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz