piątek, 23 sierpnia 2013

Klopsy z indyka w pomidorach. Turkey meatballs in tomatoes.

Jak nie wiem co zrobić z mięsa mielonego, to robię klopsy. Zawsze się udają, można je przechowywać w lodowce i zajadać na zimno. Za każdym razem można zrobić inny sos, dodać ser żółty, inne zioła... i nigdy nie będzie nudno. Dzisiaj wersja z sosem pomidorowym.

When I dunno what to do with ground meat I make meatballs. They always come out well, You can store them in a fridge and eat cold and of course You can chance the sauce, add some cheese or different herbs... that way they are never boring. Today a version with tomato sauce.

Składniki na 18 klopsów:
Na klopsiki
  • 600 g mielonego mięsa z indyka (lub kurczaka)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
Na sos:
  • 600 g bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka siekanej świeżej bazylii
  • ½ łyżeczka mielonej papryki
  • liść laurowy
  • sol i pieprz do smaku
Ingredients for about 18 meatballs:
Meatballs:
  • 600 g ground turkey (or chicken)
  • 1 egg
  • 3 tbsp wheat barn
  • 3 garlic cloves
  • 1 tbsp marjoram
  • ½ tsp salt
  • pinch of salt
Sauce:
  • 600 g ripe tomatoes
  • 2 garlic cloves
  • 1 small onion
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 tsp freshly chopped basil
  • ½ tsp ground red paprika
  • 1 bay leaf
  • salt and pepper for seasoning

Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, otrębami oraz przyprawami. Odstawić na pól godziny do lodówki.

W garnku z szerokim dnem zagotować wodę z liściem laurowym. Woda ma mieć taką głębokość, aby klopsy po wrzuceniu były całkowicie zakryte – około 3-4 cm głębokości.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie klopsiki i wrzucać go gotującej się wody, gotować około 10 minut.

W tym czasie na patelni podsmażyć na oliwie posiekana w kosteczkę cebulkę oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Dodać pokrojone w większą kostkę pomidory (ja ich nie obierałam, ale oczywiście można). Dusić całość na niewielkim ogniu. Dodać zioła i przyprawy.

Gdy pomidory zmiękną tworząc gesty sos dodać ugotowane wcześniej klopsy oraz około ½ szklanki wody, w której się one gotowały. Wszystko razem wymiesza, dusić około 5 minut i gotowe :)

Można podawać z ryżem, lub makaronem. U mnie jako dodatek była sałatka z selerem naciowym :)



Mix well meat with egg, wheat barn and all the herbs and spices. Leave it in a fridge for half an hour.

In a pot with a wide bottom boil some water with bay leaf. Make sure that there is enough water to cover all the meatballs, about 3-4 cm should be enough.

Form little balls with wet hands and gently drop them to boiling water. Boil about 10 minutes.

In the meantime dice onion and garlic and fry it on olive oil in a large pan. Add chopped tomatoes (I didn't peel mine, but if You want to go ahead). Simmer everything on a small heat. Add herbs and spices.

When the tomatoes soften and start to look like a thick sauce add boiled meatballs and about ½ glass of water that they were boiling in. Gently mix everything together, cool another 5 minutes and that's it :)

Serve with rice or pasta. We had the just with some lettuce and celery salad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz