poniedziałek, 23 lipca 2012

Calzone z pieczarkami i kurczakiem. Chicken and mushroom calzone.


Nie napisze tu, ze potrawa jest szybka i łatwa, bo nie jest. Trzeba trochę się nad nią pomęczyć i jest dosyć czasochłonna. Więc nie jest to takie hop siup na ostatnią chwilę.
Ale niech mnie piorun trzaśnie jeśli calzone nie są warte całej tej pracy.
Z podanego przepisu wychodzą 4 duże calzone.

I am not gonna write here that it is fast and easy meal, 'cause it's not. It does need a bit of work and it's time consuming. So it is not a last minute meal.
But I'll me darned if calzone are not worth all the work put in.
This recipe will give you 4 large calzone.


Składniki na ciasto:
  • 450 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml ciepłego mleka
Składniki na farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany min. 18%
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
Ingredients for dough:
  • 450 g all purpose flour
  • 2 tsp dry yeast
  • 1 tsp salt
  • 1 tbs olive oil
  • 250 ml warm milk
Ingredients for filling:
  • 500 g mushrooms
  • 1 single chicken breast
  • 1 small onion
  • 2 garlic cloves
  • 150 ml cream at least 18%
  • 3 tbs olive oil
  • salt and pepper for seasoning
  • 4 tbs grated cheese

Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą, dodać mleko, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2h

Czosnek i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać umyte i pokrojone pieczarki i dusić razem około 15 min aż pieczarki zmiękną i odparuje z nich woda.
Pierś umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Smażyć aż mięso nie będzie surowe, dodać śmietanę, sol i pieprz i dusić razem kolejne 15-20 min. Nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie,

Nastawić piekarnik na 200 st. C.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować cienko do średnicy 15-20cm. Układać farsz na polowce ciasta zostawiając wolny brzeg i posypać łyżka sera. Drugą polową zakryć farsz i zlepić jak pierogi. Jeśli ciasto nie chce się lepić, można posmarować brzegi przed lepieniem odrobiną mleka.

Ułożyć gotowe calzone na blaszce, posmarować wierzch mlekiem i piec 25 min w 200 st. C lub do mocnego zarumienienia.

Podawać gorące :)





Mix together all dry ingredients, add warm milk, olive oil and work into a smooth dough. Cover it with a cloth and leave to grow for about 1,5-2 hours.

Peel and chop garlic and onion and fry on olive oil. Add washed and sliced mushrooms and simmer all together for about 15 min until the mushrooms are soft and most of the water evaporate.
Wash and clean up chicken breast, cut into cubes and add to mushrooms. Fry until meat is no longer raw, add cream salt and pepper and cool all together for another 15 min. The filling cannot be too wet.

Set the oven to 200 degrees C.

Grown dough divide into 4 pieces, roll each one of them into a thin circle about 15-20cm diameter. Place the filling on one side of the circles, sprinkle with cheese. Place the other half on top of the filling and seal the edges like for pierogis (:p). If the dough doesn’t want to stick, you can wet it with a bit of milk.

Place calzones on a baking tray, brush with milk and bake about 25 min in 200 degrees C or until they are dark golden.

Serve hot :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza