środa, 25 lipca 2012

Pizza Carbonara


Luby chciał pizze... i musi być z bekonem! Padło na Carbonare, której nigdy wcześniej nie robiłam. Wyszło pysznie!

My Dearest one wanted a pizza... and it had to have bacon. Carbonara it is then, even though I never done it before. It came out delicious!


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 200 ml cieplej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na wierzch:
  • 130-150 g wędzonego bekonu
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oregano, pieprz do smaku
  • 100-150 g tartej mozzarelli
Ingredients for dough:
  • 250 g all purpose flour
  • 200 ml warm water
  • 2 tbs olive oil
  • 2 tsp dry yeast
  • 1 tsp salt
Ingredients for topping:
  • 130-150 g smoked bacon
  • 150ml cream 30%
  • 1 small onion
  • 2-3 garlic cloves
  • oregano, pepper for seasoning
  • 100-150 g grated mozzarella


Mąkę, drożdże i sól wymieszać, dodać ciepłą wodę oraz oliwę i dokładnie zamieszać łyżką (ciasto jest dosyć luźne). Zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Bekon pokroić na paseczki lub kostkę i podsmażyć do lekkiego zarumienienia i wytopienia się tłuszczu. Wyłożyć na papierowy ręcznik a resztę tłuszczu wyrzucić. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodać odsączony bekon, wlać śmietanę, doprawić pieprzem i oregano i chwile jeszcze razem dusić (ok 5 min).

Z ciasta uformować pizze o średnicy 30 cm, wylać na nią przygotowany sos. Wstawić do zimnego piekarnika i dopiero teraz go włączyć i nastawić na 180 st. C. Wstawiam do zimnego, gdyż chce, aby ciasto podczas nagrzewania jeszcze trochę urosło.

Piec 35-40 min. Po tym czasie wyłączyć grzanie, posypać pizze serem i zostawić w gorącym piekarniku jeszcze3-5 min do rozpuszczenia sera. Gotowe :)

Mix together flour, salt and yeast. Add water and olive oil and using spoon mix all together to a soft dough. Leave the dough in a covered bowl for about 1 hour to grow.

Chop bacon into small strips or cubes and fry until slightly crispy. Remove it to a paper towel and dispose the rest of fat from the pan. On the same pan fry chopped onion and garlic until glossy, add drained bacon, cream, black pepper and oregano and simmer together for another 5 min.

Form 30 cm diameter pizza, spread bacon sauce on top and place it in a cold oven. Now turn the on and set it on 180 degrees C. I put the pizza on cold over because I want the bottom to grow a little white it is heating up.

Bake 35-40 min. After that time turn off the heating, sprinkle cheese on top and keep everything in a hot over another 3-5 min until the cheese melts. All done :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz