piątek, 27 lipca 2012

Potrawka z kurczaka. Chicken fricassee.


Oto bardzo proste danie z kurczaka. Można użyć do niego dowolnych warzyw, mi smakuje taka prosta wersja. Polecam zrobić więcej, bo szybko znika a i na drugi dzień jest pyszne po odgrzaniu.
Zamiast bulionu można użyć kostki rosołowej.

Here is a very simple chicken dish. You can use any other vegetables, I like it in this simple form. I suggest to make some more as it disappears fast and its equally good the next day just heated up.
Chicken stock can be replaced by a stock cube.


Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • pieprz i sol do smaku
Ingredients:
  • 4 single chicken breasts
  • 3 tbs olive oil
  • 1 onion
  • ½ red pepper
  • 150 g mushrooms
  • 1,5 glass chicken stock
  • 2 flat spoons all purpose flour
  • salt and pepper for seasoning

Piersi umyć, oczyścić, pokroić na kawałki (nie za małe) i obsmażyć na oliwie kilka minut. Następnie dusić jeszcze chwilę pod przykryciem, aż mięso nie będzie surowe.

Cebulę i pieczarki pokroić na plasterki, paprykę na paseczki i wrzucić do garnka na kurczaka, zalać szklanką bulionu, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i dusić około 15 minut. Po tym czasie zamieszać i dusić kolejne 10-15 min.

Mąkę dokładnie wymieszać z pozostałą ilością bulionu, wlać do potrawki i szybko wymieszać aby nie powstały kluchy. Doprawić sola i pieprzem do smaku, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą.

Clean chicken breasts, cut them into cubes (not too small), and fry a few minutes on olive oil. Then cover pot with a lit and cook until meat is no longer raw.

Onion and mushrooms slice, pepper cut into strips and throw everything on top of the chicken, add one glass of chicken stock, cover, lower the heat to minimum and cool about 50 min. After that time mix it a bit and again cool for 10-15 minutes.

Flour mix well with the remaining 0,5 glass of stock, add to fricassee and stir fast so we don’t get any dumplings. Season with salt and pepper, bring everything just to boil and turn off the heat.

Serve with rice or favourite groats.



4 komentarze:

  1. Widzę "potrawka", myślę sobie tradycyjny kurczak w białym sosie... a tu zaskoczenie! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie potrzebujesz do niej piekarnika ;)

      Usuń
  2. strasznie lubię takie proste potrawki z kurczaka i ryżu :) aż zgłodniałam patrząc na Twoją... :)

    OdpowiedzUsuń