sobota, 22 września 2012

Pieczywo czosnkowe. Garlic bread.


Niby prosta sprawa, szybka do wykonania, ale jak przychodzi do zrobienia czegoś pysznego to wylatuje z głowy. Zatem w ten weekend wszyscy robimy pyszne pieczywo czosnkowe :)

It is such an easy and fast thing to do, but when it comes to do make something yummy we don’t remember about it. So this weekend we lets all make some garlic bread :)

Składniki:
  • 1 bagietka
  • 2-3 łyżki masła (prawdziwego)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 6 świeżych listków bazylii
  • opcjonalnie żółty ser
Ingredients:
  • 1 baguette
  • 2-3 tbsp real butter
  • 4 large garlic cloves
  • 6 fresh basil leaves
  • optional some cheese


Nastawić piekarnik na 180 stopni C.
Bagietkę przekroić na pół w poprzek i jeszcze raz na pół wzdłuż.
Masło wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i posiekana bazylia. Rozsmarować na polówkach bagietki i złożyć z powrotem. Całość zawinąć ciasno w folie aluminiowa (błyszczącą stroną do środka) i piec 15 min.

Na koniec można posypać żółtym serem i jeszcze na chwile włożyć do piekarnika aby się stopił.

Ilość bazylii można zwiększy wedle upodobania lub całkowicie ją pominąć.


Preheat the oven to 180 degrees C.
Cut baguette in half crosswise and again in half lengthwise.
Mix butter with crushed garlic and chopped basil. Spread it on the baguette and put it back together. Wrap everything in tin foil (shiny side from the inside) and bake for 15 min.

At the end you can sprinkle with some cheese and put in a hot oven for anther few minutes until the cheese melts.


You can use more basil if You like, or skip it.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz