sobota, 27 kwietnia 2013

Sałatka z tuńczyka z sosem musztardowym. Tuna salad with mustard sauce.


Nie tak dawno temu odkryłam smak rukwi wodnej i nie mogę się jej najeść do syta. Dodaję do sałatek, do kanapek, do jajecznicy... pyszności! Ten kto nie jej jeszcze nie zna, a lubi rukole, czy rzeżuchę, na pewno i ją polubi. Pyszne, chrupiące, lekko pikantne listeczku pełne zdrowia!

Not so long ago i discovered a taste of watercress and I can stop eating it. I add it to salads, sandwiches, scrambled eggs.... yummy! Those of You that still don’t know it and like arugula/rucola you will watercress as well. Delicious, crunchy, slightly spicy leaves full of goodies!


Składniki na 1 porcje
  • 3-4 liście salaty
  • garść rukwi wodnej
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie (120g)
  • 1 ugotowane jajko
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków cebuli
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Ingredients for 1 portion:
  • 3-4 lettuce leaves
  • handful of watercress
  • 1 tinned tuna in brine (120g)
  • 1 boiled egg
  • 1 tomato
  • a few onion slices
  • ½ tsp honey
  • ½ tsp mustard
  • ½ tsp apple vinegar
  • 1 tbsp olive oil
  • 2 tbsp water
  • pinch of salt and pepper

Sałatę oraz rukiew dokładnie opłukać i ułożyć na talerzu. Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić lekko posolić, wymieszaną z posiekaną cebulą i ułożyć na salacie. Dodać pokrojone jajko i pomidora.
W miseczce wymieszać ze sobą miód, musztardę, ocet i oliwę. Dodać wodę, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Polać sosem przygotowana sałatę i zajadać :)

Wash lettuce and watercress and place on a plate. Drain the tuna, shred a bit and season with a bit of salt, mix in chopped onion and place on a bed of lettuce. Add chopped egg and tomato.
In a bowl mix together the honey, mustard, vinegar and olive oil. Add water and season to taste with salt and pepper. Pour the sauce over prepared salad and tuck in :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz