piątek, 26 kwietnia 2013

Zupa krem z porów. Leek cream soup.

To chyba najprostsza, najszybsza zupa, na która składniki chyba zawsze są w domu. Jest pyszna, lekka i można ja podawać zarówno samodzielnie jak i z makaronem, ryżem, tostami.

This is probably the simplest and fastest soup. And the ingredients are probably always in the fridge. It tastes good, it's light and You can serve it on its own, but also with pasta, rice or toasts.

Składniki na 4 porcje:
  • 400g ziemniaków
  • 400 g porów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ¼ l bulionu (lub kostka rosołowa)
  • 100 ml mleka
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sol i pieprz do smaku
  • ½ pęczka natki pietruszki
Ingredients for 4 portions:
  • 400 g potatoes
  • 400 g leeks
  • 2 garlic cloves
  • 1 ¼ l chicken stock (or stock cube)
  • 100 ml milk
  • ¼ tsp ground sweet pepper
  • salt and black pepper for seasoning
  • ½ bunch parsley

Warzywa umyć, obrać, ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, pora w cienkie plasterki. Zalać bulionem, dodać czosnek i gotować do miękkości. Następnie zmiksować na krem, doprawić do smaku sola, pieprzem oraz papryka. Dodać mleko i ponownie zagotować.
Podawać ze świeżą natką pietruszki.


Wash and peel vegetables. Potatoes cut into smaller peaces and leeks slice thinly. Add chicken stock and garlic and boil until they are soft. Puree the soup, season with salt pepper and sweet pepper. Add milk and bring it to a boil.
Serve with fresh parsley.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz