piątek, 29 czerwca 2012

Kurczak z cukinią i ciecierzycą. Chicken with zucchini and chickpea.


Są takie dni, ze nie chce się gotować. Najchętniej zjadłoby się tosty i obiad z głowy. Ale nawet z resztek można wyczarować coś pysznego i zdrowego. To danie składa się praktycznie z 4 składników. W dodatku jeśli mamy ciecierzycę w puszce i ugotowaną pierś kurczaka z poprzedniego dnia, przegotowanie zajmuje nie więcej jak 15 minut.

There are days that you just don’t feel like cooking. You would just eat toasts and have the dinner checked. But even from leftovers can come something delicious and healthy. This dish need just 4 ingredients. Whats more, if You have canned chickpea and some chicken breast left from previous day it will take you only about 15 min to prepare.


Składniki:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ugotowanej)
  • ½ cebuli
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz i ulubione zioła do smaku
  • kilka łyżek wody
Ingredients:
  • 1 single chicken breast
  • 1 canned chickpea (or 1,5 glass boiled)
  • ½ onion
  • 1 zucchini
  • 2 tbs olive oil
  • salt, pepper and favorite herbs for seasoning
  • few tbs of water


Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni z łyżką oliwy, sola i pieprzem (jeśli mamy wcześniej przygotowana pierś, pomijamy ten etap). Kurczaka przełożyć do naczynia i na ta sama patelnie wlać pozostałą oliwę, wrzucić posiekana cebule i pokrojona na plasterki lub ćwiartki cukinię. Dodać kilka łyżek wody i dusić aż cukinia zmięknie. Dodać ciecierzyce i wcześniej przygotowanego kurczaka. Dokładnie wymieszać, doprawić ziołami i gotowe.

Podawać samodzielnie lub z dodatkiem wiórek dowolnego twardego sera.

Wash and clean up chicken breast, cut into small cubes and fry on a pan with a bit of olive oil, salt and pepper (If you have chicken breast prepared earlier, skip this part). Move chicken into a bowl and on the same pan pour the rest of olive oil, add finely chopped onion and cut into slices or quarters zucchini. Add a few spoons of water and let it cook until zucchini is soft. Add chickpea, chicken, season with favorite herbs.

Serve on its own or with flakes of any hard cheese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz