środa, 27 czerwca 2012

Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem i jajkiem. Whograin pizza with tuna and egg.

Trochę inna wersja pizzy. Pierwszy raz robiłam pizzę z tuńczykiem i jajkiem z braku bardziej tradycyjnych składników. Tak nam zasmakowała, że teraz robię ją rownie często jak tą tradycyjna z szynką lub kurczakiem. 
Tym razem dla początkujących mały tutorial :)

A little different version of pizza. First time I made it with tuna and egg just because i didn't have more traditional ingredients. We liked it so much that now i make it equaly often as the one with ham or chicken.
This time a little tutorial for begginers :)

Składniki:
Spod:
  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 220 ml cieplej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
  • 150 ml sosu pomidorowego z kartonika
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbeki czosnku
Dodatki:
  • 2 jajka
  • 2 puszki tunczyka w wodzie (240g)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki*
  • ser żółty w plastrach
Ingredients:
Crust:
  • 150 g whole grain flour
  • 25 g fresh yeast
  • 220 ml warm water
  • 2 tbs olive oil
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp sugar
Tomato sauce:
  • 150 ml tomato pure
  • ½ tsp sweet pepper
  • 1 tsp oregano
  • pinch of salt
  • ¼ tsp cayenne pepper
  • 2 garlic cloves


Topping:
  • 2 eggs
  • 2 canned tuna in brine (240 g)
  • 1/2 onion
  • 1/2 glass canned sweetcorn*
  • sliced cheese



Spod: W misce wymieszać mąke, sol i cukier. Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie, wlać do maki, dodać oliwę i dokładnie wymieszać łyżką (ciasto jest na tyle rzadkie, ze nie powinno to sprawić problemu). Jednolite ciasto przykryć folia spożywczą i odstawić na ok 1h do podwojenia objętości. W tym czasie ugotować jajka na twardo i ostudzić.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (lub folia aluminiowa), wyłożyć ciasto i rozprowadzić. Bardzo łatwo to zrobić zwilżonymi w wodzie dłońmi. Taka ilość ciasta starcza na blachę o wymiarach 37x27cm.

Sos: Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki i wylać na przygotowany spod. Równomiernie rozprowadzić.

Prepare crust: In a large bowl mix together flour, salt and sugar. Dissolve yeast in a warm water, pour into flour, add olive oil and mix well with a spoon (it shouldn’t be a problem as the dough is very liquidy). After that cover it with stretch foil and leave to grow for about 1h (it should double up). In the meantime boil and cool the eggs.
Place baking paper on a tray, pour the dough on it and spread well – its easy to do with wet hands. This amount of dough is enough for a 37x27cm tray.

Sauce: Finely chop garlic tooth or mush it using garlic squeezer. Mix all ingredient together and pour over the pizza.


Na sos ułożyć cebulę...
On top of the sause put onion...

tuńczyka...
tuna...
pokrojone na plasterki jajka...
sliced eggs...

kukurydzę...
sweetcorn...
oraz ser.
and cheese.

Piec około 40min w 180st. C.
Bake for about 40 min in 180 degrees C.




* W wersji South Beach pominąć kukurydzę, lub zastąpić np czerwoną papryką.
* For a South Beach version skip the sweetcorn, or replace it with red pepper.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz