piątek, 20 lipca 2012

Makaronowa sałatka z kurczakiem i sosem musztardowym. Chicken and pasta salad with mustard sauce.


Zrobiło się gorąco i nie chce się jeść ciepłych dań. Latem stawiam więc na sycące sałatki. Jak na przykład ta makaronowa. Sałatka jest mega szybka w przygotowaniu pod warunkiem, ze mamy jakieś reszki kurczaka i makaronu z innych posiłków. Jeśli nie, podążajcie za przepisem.

It got really hot and it doesn’t feel like eating hot meals. So in summer I make lots of filling salad. Such as this pasta one. It is super fast to prepare if you have some leftover chicken and pasta from some other meals. If not, follow the recipe.


Składniki na 2 duże porcje:
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 szklanki ugotowanego makaronu
  • ¼ czerwonej papryki
  • mała cebula
  • kawałek sera o intensywnym smaku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pieprz do smaku
Ingredients for 2 large portions:
  • 1 single chicken breast
  • 2 glass boiled pasta
  • ¼ red pepper
  • small onion
  • a piece of intensive tasting cheese
  • 1 tbs natural yogurt
  • 1 tbs mayonnaise
  • 1 tbs mustard
  • 1 tbs apple vinegar
  • pepper for seasoning

Jeśli nie mamy ugotowanego makaronu, należy to zrobić wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby zdążył ostygnąć.
Pierś kurczaka wrzucić do zimnej osolonej wody i od momentu zagotowania gotować około 20 min. Po tym czasie sprawdzić, czy w środku jest dogotowany. Wyjąc z wody i przestudzić. Moza pierś również usmażyć na patelni (tak przyrządziłam moją) z dodatkiem oliwy, mielonej papryki soli i pieprzu. Jak kto woli :)

W dużej misce wymieszać 2 szklanki ostudzonego makaronu z posiekaną papryką oraz cebulą. Dodać również ostudzona pierś poszarpana na piórka, lub pokrojona na kawałki.
Majonez, jogurt, musztardę i ocet dokładnie ze sobą połączyć. Polać sosem sałatkę, doprawić do smaku pieprzem, dorzucić pokruszony na kawałki ser i dokładnie wszystko wymieszać.
Podawać schodzoną.

Nie dodawałam do sałatki już więcej soli, gdyż i makaron i mięso było gotowane z jej dodatkiem. Również ser jest dosyć słony.

If we don’t have boiled earlier pasta, do it earlier according to instructions on the box, so that it has time to cool down.
Chicken breast throw into cold water, ad salt and boil for about 20 min from the moment when water starts boiling. After that time cut it half to see if its all cooked. Remove water and cool it down. You can also fry the breast on the pan (I did that) with some olive oil, ground red pepper, salt and pepper. Whatever you like :)

In a large bowl mix together 2 glasses of cold pasta with chopped pepper and onion. Add cut or torn cold chicken breast.
Mayonnaise, mustard, yogurt and vinegar mix together and pour over the salad. Add pieces of cheese and mix everything together. Season with black pepper.

I didn’t add any extra salt to the salad as the chicken and pasta were already boiled with it. Aldo the cheese is pretty salty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz