czwartek, 14 czerwca 2012

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem. Herring salad with potatoes and apple.



Składniki:
  • 250g filetów śledziowych w zalewie octowej
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 120g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sol i pieprz do smaku

Ingredients:
  • 250g herrings in vinegar
  • 2 medium size potatoes
  • 1 apple
  • 1 medium onion
  • 120g natural yogurt
  • 1 tbs mayo
  • salt and pepper



Ziemniaki ugotować w skorkach i ostudzić. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, dodać drobno pokrojona cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Śledzie wyjąc z zalewy, osuszyć i pokroić na paseczki. Całość wymieszać razem z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku sola i pieprzem. Przykryć folia (lub zamknąć w szczelnym pojemniku) i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Boil potatoes in skins and cool. Peel apple and cut into cubes, add finely chopped onion and peeled and diced potatoes. Drain herring from the vinegar and cut into strips. Mix everything together with yogurt and mayo, season with salt and pepper. Cover salad with foil (or place in airtight container) and leave in a fridge for few hours.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz