niedziela, 19 czerwca 2011

Cukinia z pomidorami. Zuccini with tomatoes.

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • oregano, bazylia, natka pietruszki, sol i pieprz do smaku
Ingredients:
  • 1 large zuccini
  • 1 medium onion
  • 2 garlic cloves
  • 150g mushrooms
  • 3 tbs olive oil
  • 1 can chopped tomatoes
  • oregano, basil, parsley, salt and pepper

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek i paski cebuli. Gdy cebulka się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Dusić do miękkości i odparowania większości wody z pieczarek. Cukinie przeciąć wzdłuż na pół a następnie pokroić w około 0,5cm plasterki. Dodać pieczarek i dusić do miękkości na wolnym ogniu. Na końcu wlać pomidory, doprawić ziołami, sola i pieprzem i zostawić na ogniu jeszcze 5-10 min.
Podawać z kus-kusem, ryżem lub makaronem.
W wersji South Beach proponuję dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka (faza I) i podawać z pełnoziarnistym makaronem lub ryżem (faza II i III).

U mnie tym razem cukinia posypana tartym serem i podana z focaccia :) Pycha!


Heat up the olive oil on a large pan and add finely chopped garlic and strips of onion. Fry until the onion gets glossy add sliced mushrooms. Simmer until the mushrooms get soft and most of the water form them evaporates. Cut the Zuccini half lengthwise and then cut into 0,5cm slices, add to mushrooms and simmer form about 20 minutes until soft. At the end add tomatoes, herbs and spices. Leave it slowly cooking form 5-10 mire minutes.
Serve with couscous, rice or pasta.
In South Beach version I suggest adding pieces of chicken breast (phase I) and serve with whole grain rice or pasta (phase II and III).

This time I had it with some grated cheese and focaccia :) YUM!

1 komentarz:

  1. aż zgłodniałam jak zobaczyłam to danie :) lubię cukinię więc przepis jak dla mnie super:) bardzo fajny blog,czekam na więcej przepisów:)

    OdpowiedzUsuń