środa, 3 września 2014

Soczewica z marchewką. Lentils with carrot.

To musi być najlepsza soczewica jaką jadłam a w dodatku szybko się ją robi. Myślę, że będzie równie dobra z dodatkiem pietruszki, czy selera.
Taka soczewica może stanowić samodzielne danie, lub być dodatkiem do dania głównego.

This must be the best lentils I ever had and it is super easy to make. I think it will be also nice with extra celery or parsnip.
This kind of dish can be eaten as a separate meal, but also as a side to to the main course.

Składniki na 2 porcje:
  • 0,5 szklanki suchej, zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka siekanej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sol i pieprz
Ingredients for 2 portions:
  • 0,5 glass dry, green lentils
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 small onion
  • 2 carrots
  • 2 tbsp chopped parsley
  • 1 tbsp chopped cilantro
  • pinch of nutmeg
  • salt and pepper

Soczewicę namoczyć przez godzinę a następnie ugotować z odrobiną soli do miękkości (około 20 min).

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę i ja lekko zarumienić. W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach marchewkę, dodać do cebuli i dusić razem 2-3 minuty. Jeśli marchew jest bardzo sucha dolać kilka łyżek wody. Dodać soczewicę, pietruszkę, kolendrę i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić razem jeszcze 5-8 minut.

Soak the lentil in water for about an hour and the boil it with a bit of salt until soft (around 2o min).


On a frying pat heat up olive oil, add finely chopped onion and fry until slightly golden. In the meantime grate the carrots, add to the onion and cook together for 2-3 minuted. Add lentils, parsley, cilantro and nutmeg. Season with salt and pepper and cool 5-8 minutes more.

1 komentarz: