poniedziałek, 24 września 2012

Dyniowe pankejki. Pumpkin pancakes.


Ile pyszności można zrobić z jednej dyni to się w głowie nie mieści. Wszystkich jej możliwości jeszcze nie odkryłam. U mnie w domu wyjadało się tylko pestki.... co się działo z reszta nie mam pojęcia. Teraz już wiem ze wszystko byłoby zużyte.
Dzisiaj pankejki, czyli puchate placuszki.

The amount of delicious thing you can do from one pumpkin is imaginable. I still didn’t try all possibilities. In my family home we only ate the seeds... what was happening with the rest I have no idea. Now I know that I would use every little bit of it.
Today pancakes.

Składniki:
  • 600 g dyni
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 300 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Ingredients:
  • 600 g pumpkin
  • 2 eggs
  • 300 ml milk
  • 300 gr all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tbsp olive oil
  • ½ tsp cinnamon
  • 1 tbsp vanilla sugar or





Dynię umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody (aby tylko ją przykrywała) do miękkości. Następnie odcedzić, ostudzić i zmiksować na mus.

Jajka lekko ubić z mlekiem, dodać cynamon, cukier waniliowy, oliwę i wszystko wlać do dyni. Wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą i połączyć na jednolite ciasto. Odstawić na 30 min. Po tym czasie piec placuszki (najlepiej na patelni na którą nie musimy dawać tłuszczu).

Podawać ciepłe z miodem, syropem klonowym. Ja tym razem serwowałam z musemjabłkowo-bananowym.

Pumpkin wash, peel and cut into smaller pieces. Boil until soft in a small amount of water (the water just has to cover the cubes). Then drain and when it is cooled down mix into a smooth mousse.

Whisk together eggs and milk, add cinnamon, vanilla sugar, olive oil and pour everything to pumpkin. Mix together. Add flour sifted with baking powder and soda and combine until smooth batter. Leave aside for 30 min. After that time fry small pancakes (best to use pan that doesn’t need any extra greasing.

Serve warm with honey, maple syrup. I had them with apple-banana mousse.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz