niedziela, 25 marca 2012

Zupa dyniowa z soczewicą. Pumpkin soup with lentils.

Gęsta, pożywna, szybka w przygotowaniu i tania. Czego chcieć więcej od zupy?

Thick, nutritious, quick to prepare and inexpensive. What more can you ask for?

Składniki:
  • 600 g dyni
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 l bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
Ingredients:
  • 600 g pumpkin
  • 1 carrot
  • 1 potato
  • 2 garlic cloves
  • about 1 l chicken stock
  • 1 bay leaf
  • 2/3 glass dry red lentils



Warzywa obrać, umyć, pokroić w kawałki i zalać bulionem tak, aby tylko je przykrywał. Jeśli nie dysponujemy bulionem lub rosołem, można użyć kostki rosołowej i wody. Dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną (około 15min). Po tym czasie wyjąc listek i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać soczewice i gotować kolejne 15 min od czasu do czasu mieszając. Podawać z tostami lub tartym żółtym serem.

Peel and wash veggies, cut them into pieces and pour stock over so that they are just covered. Add bay leaf and boil until vegetables are soft (about 15 min). After that time remove leaf out and blend the soup into cream. Add lentils and boil for another 15 min stirring from time to time. Serve with toast or grated cheese.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz