niedziela, 25 marca 2012

Zupa dyniowa z soczewicą. Pumpkin soup with lentils.

Gęsta, pożywna, szybka w przygotowaniu i tania. Czego chcieć więcej od zupy?

Thick, nutritious, quick to prepare and inexpensive. What more can you ask for?

Składniki:
  • 600 g dyni
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 l bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 2/3 szklanki suchej czerwonej soczewicy
Ingredients:
  • 600 g pumpkin
  • 1 carrot
  • 1 potato
  • 2 garlic cloves
  • about 1 l chicken stock
  • 1 bay leaf
  • 2/3 glass dry red lentils



Warzywa obrać, umyć, pokroić w kawałki i zalać bulionem tak, aby tylko je przykrywał. Jeśli nie dysponujemy bulionem lub rosołem, można użyć kostki rosołowej i wody. Dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną (około 15min). Po tym czasie wyjąc listek i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać soczewice i gotować kolejne 15 min od czasu do czasu mieszając. Podawać z tostami lub tartym żółtym serem.

Peel and wash veggies, cut them into pieces and pour stock over so that they are just covered. Add bay leaf and boil until vegetables are soft (about 15 min). After that time remove leaf out and blend the soup into cream. Add lentils and boil for another 15 min stirring from time to time. Serve with toast or grated cheese.

czwartek, 22 marca 2012

Surówka z marchewki z selerem. Carrot and celery sallad

To moja ulubiona surówka z marchewki. Nigdy mi się nie nudzi i mogę zjeść jej każdą ilość ;)
Proponuje użyć do niej słodszego jabłka i jogurtu odtłuszczonego bez cukru. Samo zdrowie!
Składniki wystarcza na wielka michę surówki dla 4 osób (chociaż my ja pochłaniamy we dwójkę).

This is my favorite carrot salad ever. I just don’t get bored of it and could eat any amount ;). I suggest to use rather sweet apple and low fat yogurt without sugar. Pure healthiness! (can I say something like that in English? ;p )
The ingredients will make a big bowl of salad, enough for 4 people (thought we manage to eat the whole thing in just two)


Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 jogurt naturalny (ok 120g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
Ingredients:
  • 2 large carrots
  • 2 stalks of celery
  • 1 apple
  • 1 natural yogurt (about 120g)
  • 1 tbs lemon juice





Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z selerem. Dodać sok z cytryny, jogurt, dokładnie wymieszać i już :)

Peel carrot and apple and grate it together with celery (use the fine part of the grater). Add lemon juice, yogurt, mix well and that’s it :)



środa, 21 marca 2012

Sałatka z tuńczyka z makaronem. Tuna salad with pasta.

Lenistwo mnie dopadło i na wczorajsza kolacje takie o cudo na szybko wyczarowałam. Muszę przyznać nieskromnie ze wyszło pyszne! Podane składniki na 2 duże porcje

I got lazy and for yesterdays supper I quickly prepared this little thing. And I have to say immodestly it was awesome! Listed ingredients are for 2 large portions

Składniki:
  • ok 6 liści salaty
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ¼ czerwonej papryki
  • 150g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu (użyłam pełnoziarnistego)*
  • szczypta soli i pieprzu
Ingredients:
  • about 6 lettuce leafs
  • 3 stalks of celery
  • ¼ red pepper
  • 150g tuna in water
  • 1 spoon mayo
  • 1 glass boiled pasta (I used whole grain)*
  • pinch of salt and pepper


Sałatę porwać na kawałki, selera i paprykę pokroić w plasterki, dodać resztę składników wraz z odcedzonym tuńczykiem i dokładnie wymieszać. Doprawić sola i pieprzem do smaku.

Tear the lettuce into pieces, celery and bell pepper cut into slices, add the remaining ingredients together with drained tuna and mix thoroughly. Season with salt and pepper to your taste.



* Jeśli gotujemy makaron specjalnie do sałatki, należy go schłodzić przed dodaniem do reszty składników. Ja miałam akurat porcję makaronu w lodowce.

* If You boil pasta just for the salad cool it down before mixing with the lest of ingredients. I had a portion of pasta left in my fridge.

wtorek, 20 marca 2012

Owsianka orzechowa. Hazelnut porridge.

Owsianka to moje ulubione śniadanie. A że zmieniam dodatki I smaki – nigdy mi się nie nudzi. Polecam wszystkim orzechożercom :)

Porridge is my favorite breakfast And since I change the extras and flavours I never get bored of it. Recommend to all nut-munchers.

Składniki na 2 porcje:
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
Ingredients for 2 portions:
  • 6 tbs rolled oats
  • 3 tbs ground hazelnuts
  • 1 tbs flaxseed
  • 2 glass milk
  • 1 tsp honey


Płatki, siemię lniane i orzechy zalać mlekiem i gotować kilka minut aż zmiękną a konsystencja będzie gęsta.
Podawać na gorąco z łyżeczką miodu. Gotowe :)

Oats, flaxseed and nuts boil with milk until soft and the consistency is thick. Serve hot with a teaspoon of honey. Done :)