wtorek, 28 lutego 2012

Szybka pizza pełnoziarnista. Fast whole grain pizza

Szybka pizza pełnoziarnista. Dla mnie jest to idealna pizza! Szybko się miesza, ciasto szybko wyrasta, jest cienkie ale puszyste. No i pełnoziarniste czy dobre dla „Plażowiczów” ;).

Super fast whole grain pizza. For me it is perfect. Its fast to mix, fast to grow, the crust is thin enough but fluffy. And its whole grain – good for South Beach freaks ;)

Składniki:
Spod:
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml cieplej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
  • 150 ml sosu pomidorowego z kartonika
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 ząbek czosnku
Dowolne dodatki – u mnie tym razem:
  • szynka drobiowa
  • cukinia
  • por
  • papryka czerwona
  • ser żółty w plastrach
Ingredients:
Crust:
  • 125 g whole grain flour
  • 125 g corn flour
  • 25 g fresh yeast
  • 250 ml warm water
  • 2 tbs olive oil
  • ½ tsp salt
  • ½ tsp sugar
Tomato sauce:
  • 150 ml tomato pure
  • ½ tsp sweet pepper
  • 1 tsp oregano
  • pinch of salt
  • ¼ tsp cayenne pepper
  • 1 garlic clove
Topping of Your choice – this time I had:
  • poultry ham
  • zucchini
  • leek
  • red pepper
  • sliced cheese



Spod: W misce wymieszać obie mąki, sol i cukier. Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie, wlać do maki, dodać oliwę i dokładnie wymieszać łyżką (ciasto jest na tyle rzadkie, ze nie powinno to sprawić problemu). Jednolite ciasto przykryć folia spożywczą i odstawić na ok 1h do podwojenia objętości.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem (lub folia aluminiowa), wyłożyć ciasto i rozprowadzić. Bardzo łatwo to zrobić zwilżonymi w wodzie dłońmi. Taka ilość ciasta starcza na blachę o wymiarach 37x27cm.

Sos: Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. W miseczce wymieszać wszystkie składniki i wylać na przygotowany spod. Równomiernie rozprowadzić.

Dodatki: Teraz zaczyna się zabawa :) Na wierzch pizzy wrzucić wszystko po kolei, przykryć żółtym serem i gotowe! Tak przygotowana pizze wstawić do zimnego piekarnika, nastawić go na 180st.C i teraz wystarczy zająć się czym pożytecznym przez 40 min.


Prepare crust: In a large bowl mix together both flours, salt and sugar. Dissolve yeast in a warm water, pour into flour, add olive oil and mix well with a spoon (it shouldn’t be a problem as the dough is very liquidy). After that cover it with stretch foil and leave to grow for about 1h (it should double up). Place baking paper on a tray, pour the dough on it and spread well – its easy to do with wet hands. This amount of dough is enough for a 37x27cm tray.

Sauce: Finely chop garlic tooth or mush it using garlic squeezer. Mix all ingredient together and pour over the pizza.

Toppings: This is where the fun begins :) Just throw everything on the top of the pizza, put some cheese and that’s it! Place our pizza in a cold over, set the temperature to 180 degrees C and go do something useful for 40min.